Εθνική Οδός Λευκίμμης, Κέρκυρα - Τσάρου, 49084
  • English
  • Ελληνικα
ECO Friendly
Menu

Καλλιεργητικές εργασίες και Φροντίδες στον κήπο για τον μήνα Μάρτιο

Ο Μαρτιος ειναι ενας απο τους σημαντικοτερους μηνες για τη σωστη εξελιξη του Κηπου μας. Τα εντονα καιρικα φαινομενα του Χειμωνα (χαμηλες θερμοκρασιες, παγετοι, ανεμοι, χαμηλη ηλιοφανεια κ.λ.π.), εχουν ταλαιπωρησει αρκετα τα φυτα του Κηπου. Ετσι ενα προγραμμα συντηρησης αυτη την εποχη περιλαμβανει αρκετες εργασιες και φροντιδες, προκειμενου αφ΄ενος να ανακαμψουν αμεσα απο τις κακουχιες του Χειμωνα, αλλα και να προετοιμαστουν επαρκως και επιτυχως ωστε να ανταπεξελθουν στις αυξημενες αναγκες της Ανοιξης.

Παρ΄οτι πιστευουμε οτι καθε Κηπος εχει ιδιαιτερες αναγκες, εν τουτοις θα προσπαθησουμε να ομαδοποιησουμε τις εργασιες και τις φροντιδες και να παρουσιασουμε ενα ακριβες κατα το δυνατον και αντιπροσωπευτικο προγραμμα συντηρησης για το μηνα Μαρτιο.

ΕΔΑΦΟΣ

Η μειωση των βροχοπτωσεων, η ανοδος της θερμοκρασιας, η αυξηση της διαρκειας της ημερας, βοηθουν στο στεγνωμα του εδαφους. Ετσι ειναι η καταλληλη στιγμη ωστε να σκαψουμε – φρεζαρουμε τον Κηπο μας. Με αυτη την ευκαιρια καλο ειναι να ενσωματωσουμε Οργανικη Ουσια (ή χωνεμενη κοπρια) προκειμενου να βελτιωσουμε τη γονιμοτητα του εδαφους καθως. Σε περιπτωση που αντιμετωπιζουμε προβληματα αποστραγγισης προσθετουμε αμμο ποταμισια ή περλιτη ή ζεολιθο Με ενα εκτεταμενο και λεπτομερες σκαλισμα θα αερισουμε το εδαφος και συγχρονως θα καταπολεμησουμε τα ζιζανια (αγριοχορτα) του κηπου, τα οποια θα πρεπει να ξεριζωσουμε ωστε να απαλλαγουμε απο αυτα για μεγαλο χρονικο διαστημα.
Απο το τελος Φεβρουαριου αρχιζουμε σταδιακα τη λιπανση των φυτων μας. Αυτη την εποχη συστήνονται πληρεις τυποι λιπασματων που να περιεχουν Αζωτο, Φωσφορο και Καλιο (11-15-15, 15-15-15, 12-12-17) ή αντιστοιχα βιολογικα λιπασματα. Σημαντικη, για την πληρεστερη καλυψη των αναγκων θρεψης των φυτων, η υπαρξη Ιχνοστοιχειων στη συσταση του λιπασματος. Προτεινουμε επισης την ενσωματωση του λιπασματος στο εδαφος, φροντιδα που θα συντελεστει συγχρονως το σκαλισμα.

ΚΛΑΔΕΜΑ

Κυρια και κρισιμη εργασια που λαμβανει χωρα κατα τον μηνα αυτο. Απομακρυνουμε απο τα φυτα μας τα ξερα και σπασμενα κλαδια. Κοβουμε επισης εσωτερικους κλαδους (ωστε να δημιουργησουμε συνθηκες καλου αερισμου και φωτισμου στην κομη του φυτου) και μειωνουμε το μηκος κλαδιων που εχουν ξεφυγει καθ΄υψος (ωστε να προσδωσουμε ενα σωστο και ισορροπημένο σχημα).
Πολλοι ανθοφοροι θαμνοι, αλλα και αναρριχωμενα (βουκαμβιλια, αιγοκλημα, γιασεμι κ.α) που θα ανθισουν το Καλοκαιρι δεχονται αυτη την περιοδο το βασικο κλαδευμα, προτου ξεκινησει η νεα βλαστηση. Πριν την εναρξη της νεας βλαστησης διαμορφωνονται και οι φυτικοι φραχτες. Δεν κλαδευονται τα φυτα που ειναι ανθισμενα την περιοδο αυτη, οπως οι Αμυγδαλιες, οι Δαμασκηνιες, οι Φορσυθιες, οι Τσιντονιες.
Ανθισμενοι επισης ειναι οι Φθινοπωρινοι βολβοι (ζουμπουλια, ανεμωνες, κροκοι, φρεζιες), ενω λιγο αργοτερα θα ανθισουν οι Ναρκισσοι και οι Τουλιπες. Μετα το τελος της ανθισης των βολβων θα πρεπει να κοπουν οι παλιοι ανθοφοροι βλαστοι μεχρι τη βαση τους.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Μετα το κλαδευμα ειναι απαραιτητος ο ψεκασμος με ενα Χαλκουχο σκευασμα, προκειμενου να καλυφθουν οι τομες και να μην αποτελεσουν πυλη εισοδου φυτοπαθογονων μικροοργανισμων στα φυτα μας. Ολες οι μορφες του Χαλκου (Βορδιγαλειος πολτος, Οξυχλωριουχος, Υδροξειδιο κ.α.) ειναι Βιολογικα σκευασματα και προσφερουν προστασια απο πολλες μυκητολογικες προσβολες. Αλλο βιολογικο σκευασμα που προσφερει προστασια απο Εντομολογικες προσβολες και διαχειμαζουσες μορφες εντομων ειναι ο Θερινος Πολτος-Παραφινικο λαδι. Με χρηση των παραπανω σκευασματων προλαμβανουμε μελλοντικες προσβολες απο εντομα (αφιδες-μελιγκρες, κοκκοειδη-ψωρες, θριπες, αλευρωδεις κ.α.) και Μυκητες (περονοσπορο, φαια κηλιδωση κ.α.).

ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ

Οι εργασιες που λαμβανουν χωρα αυτη την περιοδο ειναι σημαντικες γιατι προετοιμαζουν το χλοοταπητα για τη νεα απαιτητικη περιοδο. Ο αερισμος, που γινεται με ειδικα εργαλεια (εξαερωτες), αποσυμπιεζει το εδαφος και αυξανει το πορωδες με αποτελεσμα να κυκλοφορει το νερο (με τα διαλυμενα θρεπτικα συστατικα) και το οξυγονο προς το ριζικο συστημα. Σε σκιερα σημεια ή σε περιοχες με κακη αποστραγγιση που παρακρατουν νερα ο αερισμος μειωνει και το προβλημα της υπαρξης βρυων (αποβρυωση). Σε χλοοταπητες που εχουν υποστει αραιωση (λογω ασθενειας ή αλλου προβληματος) ειναι καταλληλη εποχη για επισπορα (σπορα πανω σε υφισταμενο χλοοταπητα). Ετσι εξασφαλιζεται η βελτιωση της πυκνοτητας και η καλη χρωματικη εικονα του χλοοταπητα για τη νεα περιοδο. Η καταπολεμηση των ζιζανιων (με βοτανισμα, μηχανικα μεσα ή ψεκασμο με εκλεκτικο ζιζανιοκτονο) και η λιπανση (με πληρες χημικο ή βιολογικο λιπασμα) ειναι βασικες εργασιες που πρεπει να πραγματοποιηθουν κατα τον Μαρτιο.

ΠΟΤΙΣΜΑ

Δεν ειναι σιγουρο οτι κατα την περιοδο του Μαρτιου θα απαιτηθει ποτισμα. Ειναι ομως ευκαιρια να πραγματοποιησουμε πληρη ελεγχο του αρδευτικου συστηματος, να εντοπισουμε τις βλαβες (σπασμενοι εκτοξευτες, κομενοι σωληνες, βουλωμενοι σταλλακτες) και να προβουμε σε εργασιες αποκαταστασης.
Ολες οι παραπανω εργασιες κρινονται ως βασικες και απαραιτητες και θα βοηθησουν τον κηπο μας να ειναι ομορφος, υγιης και καταπρασινος, πλουσιος σε χρωματα και αρωματα καθ΄ολη την επομενη περιοδο.

Για την CorfuGreenWay
Βησσαριων Καραμετος
Γεωπόνος





Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα